ВІД ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ДО РІЗДВА ХРИСТОВОГО: ЧОМУ ВЧАТЬ НАС ЦІ СВЯТА?

Торкаючись до Великої Книги Біблії своєю дитячою душею, що любить Бога і кривавим, потовченим у повсякденних битвах, перш за все з самим собою, серцем, ми отримуємо відпочинок. Якась Божественна сила сходить на нас, проникає в нас і зцілює нас.

Наше ж завдання – намагатися з Божою допомогою щосили укладати своє єство: розум, сили душі, почуття серця, волю і, як наслідок, нервові імпульси, потік крові і міцність тіла в заповіді Божі. Важливо вливати себе, свою істоту в них немов в якусь духовну форму. І через те благодаттю Святого Духа наша порочна, сповнена гріхом людина стає рівноангельним, якимось небесним дорогоцінним золотом-діамантом, сяючим світлом Божественної благодаті, що проходить крізь нього.

Одним з головних способів цієї важкої і клопіткої роботи є піст. Ми з вами, дорогі брати і сестри, увійшли в Різдвяний піст і вже наблизилися до великого двунадесятого свята Введення в храм Пресвятої Богородиці. Потрудимося ж так, як потрудилася вона. Маленька трирічна Діва, зовсім ще немовля, так сильно бажала увійти в храм і так потужно полюбила Господа і Церква Божу, що Сама, без сторонньої допомоги, піднялася по крутих храмових сходинках назустріч первосвященику Захарії – назустріч Богу. Полюбимо ж і ми Церкву настільки, наскільки полюбила її Діва Марія. І Господь нас, як і Її, введе у Святе святих. І ми щоразу відчуваємо це ВВЕДЕННЯ, коли причащаємося Тіла і Крові Христових.

Вдивимося в історію Різдва Христового. Святе сімейство робить небезпечну і важку подорож з Назарету в Віфлеєм в палючу близькосхідну спеку. Зауважте, Діва перебувала тоді на останньому місяці вагітності. Але і вона, і святий Йосип роблять цю подорож до Бога. У світі шумного і перенаселеного тоді Вифлеєму їм не знаходиться місця в місті. Їх знову чекають усамітнення гір та пустель, де в напівтемряві вертепу-печери Святому сімейству явиться Спаситель світу Господь і Бог наш Ісус Христос. Так і ми, живучи в миру, увійдемо в свою серцеву пустиньку, щоб побачити там Христа, що народжується! Потрудимся ж і увійдемо по сходинках посту, по сходинках молитви, справ милосердя і церковних Таїнств, щоб біля входу в храм зустрів нас Господь наш Ісус Христос, Який введе нас у Святе святих Божественної любові і блаженства, Який за допомогою Церкви земної введе нас в Церкву небесну, в рай, приготований саме для нас. Пресвята Богородице, спаси нас! Зі святом, дорогі брати і сестри!

Ієрей Андрій Чиженко